Novosti

Sjajno treće mjesto za Splićane na međunarodnom natjecanju Ocean Hackathona

Prošloga tjedna održala se završnica petog međunarodnog natjecanja Ocean Hackathon na kojem je treće mjesto u jakoj konkurenciji osvojio naš tim Dock.me. Ove godine iznimno, finale se održalo online, a glavni organizator bio je Campus mondial de la Mer iz Bresta.

Događanje, koje se održalo u petak, 4. prosinca, svečano je otvorila francuska ministrica mora Annick Girardin, a neki od pokrovitelja natjecanja su Ifemer (Francuski institut za oceanografiju), Shom (Francuski hidrografski i oceanografski zavod), Météo France (Francuski meteorološki zavod), Le Village by CA (Start-up inkubator), Office Français de la Biodiversité (Francuski ured za bioraznolikost) i ostali. Na prvom mjestu u završnici natjecanja našao se tim iz Ankone predvođen Institutom za biološke resurse i morsku biotehnologiju CNR-IRBIM, na drugom meksički Carbón ¡Oh no, dok je sjajna bronca pripala našim Dock.me lokalnim pobjednicima. 

Na prvom splitskom Ocean Hackathonu pobjedu je odnio tim Dock.me s projektom inteligentnog priveza brodova u marinama „Advanced mooring in marinas“ i time se plasirao u veliku međunarodnu završnicu. Pobjednički tim čine Josip Marasović i njegovi suradnici Josip Baumgartner, Zvonko Jelačić, Tomas Pinjušić, Neno Židić, Ivan Samardžić i Petar Perković, koji su zajedničkim snagama razvili sustav za olakšavanje rezervacije brodskog veza svim korisnicima nautičkih luka.

Ocean Hackathon je, prisjetimo se, 48-satno natjecanje u kojem maritimni zaljubljenici koristeći digitalne podatke pronalaze inovativna rješenja vezana za mora, oceane i priobalna područja. Ovogodišnje natjecanje odvijalo se u listopadu istovremeno u 11 gradova iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Meksika i Francuske. Prvi splitski Ocean Hackathon ostvaren je zajedničkim snagama organizatora Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu i partnera Europske poduzetničke mreže (EEN), Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, Tehnološkog parka Varaždin, udruge Split Tech City, Studentskog poduzetničkog inkubatora (SPI) i uz potporu ICT Županije. Natjecanje je, s obzirom na epidemiološku situaciju, organizirano dijelom online i dijelom uživo, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.  

Ovim putem čestitamo još jednom timu na iznimnom uspjehu te im želimo svu sreću u daljnjem radu koji je sada međunarodno prepoznat i nagrađen!

 

interiv logo2

Interiv brošura str1